Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ отчете влошаване на търговския баланс на страната

Снимка: БГНЕС

Ново влошаване на търговския баланс на страната ни отчете Националният статистически институт. Очаквано, за страните извън Европейския съюз сериозно намаление има при търговията с Русия, въпреки че все още тя е считана за един от основните външнотърговски партньори на България.

По предварителни данни, от януари до ноември износът на България за страните извън Европейския съюз намалява със 7,1% спрямо същия период на 2013-а година и е в размер на 14,9 млрд. лв. На месечна база спадът също е с повече от 7 на сто. Повече от половината от износа за т. нар. "трети страни" се формира от износ към Турция, Сингапур, Русия, Китай, Сърбия и Македония. Вносът в страната ни също намалява, като на годишна база спадът е с 4%, но само за ноември е драстичен - 15%. От основните ни търговски партньори най-сериозно е влошаването на външнотърговското салдо с Русия.

Данните за страните от Европейския съюз също са предварителни и са към месец октомври. Общо балансът е отрицателен с повече от 3 млрд. лева. Основните ни търговски партньори в съюза остават Германия, Италия, Румъния и Гърция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44