Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП ще гласува забраната за ГМО. Обсъждат и европейската сигурност и имиграцията

Снимка: europarl.europa.eu

Очаква се България да бъде една от страните, които ще се възползват от новото законодателство за забрана на генно модифицираните организми. То трябва да бъде гласувано от Европейския парламент днес и да очертае условията, при които държавите от Евросъюза могат да ограничат изцяло или частично генно модифицираните организми на своя територия.

Новото законодателство допуска всяка страна да може да забрани един или група генно модифицирани продукти, като за целта трябва да посочи конкретни причини, свързани със социално-икономическия ефект, политиката, градското и национално планиране, или целите, които си поставя по отношение на селското стопанство и околната среда.

Екологичните и здравни рискове обаче вече няма да могат да се използват като аргумент, ако даден продукт е получил одобрение от Европейската агенция за безопасност на храните. Това условие, според природозащитните огранизации, е победа на лобистите на биотехнологичната индустрия, защото ще направи бюрократично трудна пълната забрана на цялата територия на дадена страна.

България, която заедно с Австрия, Гърция, Франция, Унгария, Италия, Германия, Полша и Люксембург засега налага забрана, се очаква да продължи тази политика и при новия правен ред. Той обаче, според юристи, е атакуем. Те припомнят, че европейските договори позволяват ограничаване на свободното движение на стоки само при здравни и екологични рискове. Прогнозите са, че невъзможността да се използва този аргумент, ще даде основание на заинтересованите компании-производители да оспорват наложените им забрани в Европейския съд.

По-късно днес евродепутатите ще обсъждат с комисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулис имигрантския натиск и трафика на хора в Средиземно море.

Заради събитията в Париж се очаква дебатите да се разпрострат върху имиграционната политика, както и върху мерките, които Еврокомисията планира за подобряване на европейската сигурност.

Комисията също ще заседава в Страсбург, като част от решенията й ще бъдат свързани с практическото прилагане на инвестиционния план на Жан-Клод Юнкер.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44