Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сурва в Пернишко или още един шанс за ново начало

Снимка: архив
Докато ние в града вече живеем в ритъма на 2015 г., в много села около Перник тепърва ще посрещат отново Нова Година. Там пазителите на традициите започват да се събират още от днес следобед, палят се огньове, танцува се, предупреждава се злото, че с тях шега не бива...

И в нощта на 13 до ранни зори на 14 януари се обикалят домовете - за здраве и да се прогонят злите духове. И така - до 4 и половина през нощта. След това всички отново се събират в центъра на селото и финалът е на 14 на обяд - в гостилницата, разбира се.

Чуйте повече от една дама, която "ги разбира" тези работи - доц. д-р Веселка Тончева, научен секретар на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН. С нея говорим за чистата и непроменена традиция на Сурва в нощта срещу Новата година по стар стил, но и за фестивала Сурва в Перник, където вече карнавалността е на преден план.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.