Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марин Льо Пен призова за незабавно суспендиране на Шенгенското споразумение

| обновено на 13.01.15 в 16:51
Марин льо Пен

Председателката на крайно десния френски Национален фронт Марин Льо Пен си спечели нови упреци в популизъм, след като призова за незабавно суспендиране на Шенгенското споразумение. Льо Пен, която е и евродепутат, свика специална пресконференция в Страсбург, за да обясни, че събитията в Париж налагат да се поднови контролът по вътрешните границите. 

Марин Льо Пен не за пръв път иска подновяване на граничния контрол. Тя особено активно настояваше за това през последните месеци, позовавайки се на заплахата, свързана с джихадистите, които отиват да воюват в Близкия Изток.

Бягството в Сирия на Хаят Бумедиен - приятелката на терориста от еврейския магазин Амеди Кулибали, и това, че тя спокойно е преминала от Франция в Испания и оттам в Турция, според Марин льо Пен, е поредното доказателство, че действието на Шенгенгенското споразумение трябва да бъде прекратено. Днес тя подчерта, че от отворените граници и свободното движение печелят най-вече трафикантите на оръжие.

От големите политически групи – на Европейската народна партия, социалистите, либералите и зелените, изразиха несъгласие с тази позиция, като подчертаха, че Льо Пен популистки използва трагедията в Париж за налагане на крайните си тези.  Според представителите на традиционните партии решението не трябва да се търси с подновяване на проверките по вътрешните граници, а с подобряване на координацията в Шенгенското пространство и по-добро сътрудничество между разузнавателните служби на страните от Евросъюза.

Междувременно Марин льо Пен днес отправи и друг призив – за разоръжаване на парижките предградия, където, според нея, са струпани хиляди оръжия, а автоматите „Калашников“ се продават по 100 евро.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44