Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският външен министър Филип Хамънд пристига на посещение в София

Филип Хамънд
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Министърът на външните работи на Великобритания Филип Хамънд пристига на посещение в София днес. Освен с българския си колега Даниел Митов той ще разговаря и с министър-председателя Бойко Борисов, и с президента Росен Плевнелиев.

Посещение на ниво британски външен министър у нас не е имало от почти 16 години. Двустранните отношения, европейското сътрудничество, кризата в Украйна, регионалната сигурност и борбата с тероризма ще са на дневен ред в разговорите с Филип Хамънд, съобщават от Министерството на външните работи и от Британското посолство в София. И двете страни акцентират на темата за реформата в Европейския съюз, която също ще е част от разговорите с първия дипломат на Великобритания.

Британският премиер консерватор Дейвид Камерън, който е в края на мандата си, обеща да предложи промяна на договорите на Европейския съюз, ако бъде преизбран. Целта е да преговаря с правителствата за "британски изключения" от общата политика на Съюза, в това число и ограничаване на свободното придвижване на работници от Европа. Камерън иска да подложи на референдум членството на страната си в Евросъюза.

До момента България не е коментирала официално дали е склонна да преговаря за "британски изключения" от общите европейски правила. Подобна реформа би изисквала одобрението на всички 28 страни - членки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44