Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейска совалка в Русия заради "Южен поток"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съдбата на проекта “Южен поток” и енергийното сътрудничество между Русия и ЕС ще обсъжда днес в Москва заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, който е и комисар за енергийния съюз.

По време на своето първото официално посещение в Москва Марош Шефчович ще бъде приет от руския вицепремиер Аркадий Дворкович, от министъра на енергетиката Александър Новак и от  и шефа на "Газпром" Алексей Милер. В краткия анонс на руското енергийно министерство за предстоящите разговори се посочва само, че ще бъдат обсъдени перспективите на енергийния диалог с ЕС.

По думите на Шефчович той ще използва своето днешно посещение, за да изясни за пореден път позицията на Москва относно проекта „Южен поток”, особено след като стана ясно, че „Газпром” е изкупил дяловете на другите компании, с които възнамеряваше да строи подводната част на газопровода, но не е направил същото спрямо смесените дружества в отделните страни, през които трябваше да мине тръбата.

Очаква се Шефчович да обсъди в Москва и идеята на България на наша територия да бъде създаден възлов разпределителен газов център. Освен това еврокомисарят за енергийния съюз възнамерява да разговаря с руските си партньори и за това как се изпълняват ангажиментите за снабдяването на Украйна с газ през зимата, от което до голяма степен зависи сигурността на транзита към Европа, както и да обсъди основните параметри на доставките след месец март.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44