Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Италия Джорджо Наполитано подписа своята оставка

| обновено на 14.01.15 в 11:59
Джорджо Наполитано
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Президентът на Италия Джорджо Наполитино подписа своята оставка. Тя е в четири екземпляра. Три от тях секретарят му Донато Мара връчва съответно на председателя на Камарата на депутатите Лаура Болдрини, на председателя на Сената Пиетро Грасо и на премиера Матео Ренци.

Под звуците на националния химн Джорджо Наполитано поздрави гвардейските и всички останали представители на военните части в двора на президентския палат „Куиринал”. Веднага след това той отпътува за своя частен дом в Рим. С това приключва неговият мандат на президент. От този момент 89-годишния Джорджо Наполитано ще е пожизнен сенатор.

Наполитано напусна поста
съгласно уговорките между партиите от миналата година. Тогава демократите не можеха да съставят правителство, а парламентът - да избере нов президент на страната.

Председателят на Камарата ще определи дата за избор на нов президент от парламента в срок от 15 дни след подаването на оставката. До избора на нов президент функциите ще изпълнява председателят на Сената Пиетро Грасо.

Джорджо Наполитано, който е голям европеист, е първият в историята на италианската република президент с два мандата. От първото му избиране през 2006-а година досега той заема поста почти 9 години. За своя исторически мандат той получи поздравления от Европейския парламент и от американския президент Барак Обама.


Джорджо Наполитано е третият президент на Италия, родом от Неапол след Енрико Де Никола и Джовани Леоне.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44