Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата ще подпомага основно три групи по плана за заетост

По Националния план по заетост тази година държавата ще подпомага основно три групи хора - безработни до 29 годишна възраст, хора над 50 години и такива, които имат увреждания. Бизнесът ще може да наема безработни по програми за субсидирана заетост, но ще доплаща малка част от заплатите. 
Субсидирана заетост ще получат 26 400 безработни, а 12 хиляди да бъдат обучени. Заради влошената икономическа ситуация повече платени от държавата работници ще могат да наемат фирмите в региони с лоши икономически показатели. Основна цел е  дълготрайно безработните да получават допълнителна квалификация. 
По нова програма 850 души от този контингент получават временна заетост през тази година в частния сектор. Новото е, че бизнесът също ще плаща част от заплатата. Държавата осигурява по триста лева за среднистите и 380 за висшистите плюс осигуровките, а работодателят ще доплаща останалото. 
По програмата "Асистенти за хора с увреждания" се въвежда ограничение. Асистент ще получават само хора с доход под линията на бедност. 
С увеличението на минималната заплата на 360 лева се увеличава и размерът на субсидираното възнаграждение на същата сума при пълен работен ден. От 400 на 430 се увеличава заплатата на наетите в "Старт в кариерата" младежи, както и на ромските медиатори - от 340 на 400 лева. 
Сред новите програми, които стартират през 2015 година, е "Клио". Над двеста безработни ще се обучат за реставратори, туристически аниматори и екскурзоводи, след което ще получат заетост за период от шест до 12 месеца.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44