Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милер: Вече няма "Южен поток", на ход е "Турски поток"

| обновено на 14.01.15 в 17:44
Алексей Милер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проектът "Южен поток" приключи, на дневен ред е "Турски поток", категорично заяви президентът на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от агенция ТАСС.

Европейският съюз трябва да побърза със създаването на газопреносна инфраструктура за получаване на газ по "Турски поток". Нашите европейски партньори са информирани за това и тяхна задача е създаването на необходима газопреносна инфраструктура до границите на Турция и Гърция.

"Турски поток" се явява единствен маршрут, по който могат да бъдат доставени 63 млрд. кубически метра руски газ, който в момента преминава през Украйна и няма други варианти, изтъкна Милер.

Президентът на „Газпром” предупреди също, че не са отпаднали транзитните рискове през Украйна тази зима, тъй като заради финансовите затруднения, Киев не е успял да закупи необходимите количества руски газ и значително са били намалени запасите от газ в подземните хранилища. 

От своя страна заместник-председателят на Европейската комисия за енергийния съюз Марош Шефчович заяви, че Европейският съюз е готов да разгледа предложението на ръководителя на "Газпром" за покупката на 50-60 млрд. кубически метра руски газ от Турция. Шефчович разговаря днес в Москва и с руския вицепремиер Аркадий Дворкович и с министъра на енергетиката Александър Новак, който съобщи след срещата, че енергийният диалог между Русия и ЕС ще бъде подновен още този месец. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44