Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забраната за внос на някои продукти от САЩ и ЕС засегна и пратката космически храни

Снимка: фотоколаж Вергил Митев

Руските контрасанкции могат да оставят без храна американските и европейските астронавти, които работят на борда на Международната космическа станция.

Забраната за внос на редица продукти от САЩ и ЕС засегна и пратката космически храни, които трябва да бъдат доставени на околоземна орбита на 17-и януари от руския транспортен кораб "Прогрес". Товарът, предназначен за астронавтите, е бил задържан на митницата, като представители на "Роскосмос" са направили необходимите постъпки за неговото освобождаване, но засега отговорните за това чиновници оставали безмълвни.

От института за медико-биологични изследвания към Руската академия на науките, който отговаря за медицинското обслужване на руския екипаж, все пак заявиха, че американските и европейските астронавти няма да останат гладни, тъй като руските космонавти имат достатъчни количества хранителни продукти и са готови да ги споделят със своите колеги. Освен това корабът "Прогрес", който предстои да стартира в събота, ще достави до руския сегмент на станцията още няколкостотин килограма продукти, вода и кислород.

Междувременно бе съобщено, че британската певица Сара Брайтман от днес е в Звездното градче край руската столица, където ще протече нейната подготовка за насрочения за за 4-ти октомври 2015-а година 10-дневен полет до Международната космическа станция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44