Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Белгия бяха предотвратени мащабни терористични актове на джихадисти

| обновено на 16.01.15 в 12:00
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мащабни терористични актове на джихадисти, съизмерими с тези в Париж, са били предотвратени в Белгия, след като в късните часове на вчерашния ден властите там проведоха серия специални операции в Брюксел и други части на страната. В град Вервие, на около 100 километра източно от столицата, при полицейска акция бяха убити двама мъже, трети техен съучастник беше ранен и арестуван. Тримата неотдавна са се завърнали от Сирия, където са се сражавали за "Ислямска държава", били са под постоянно полицейско наблюдение, а терористичните им планове са били прихванати чрез следене и подслушване. Предполага се, че терористите са имали за цел да отвлекат високопоставен полицай или магистрат, да го обезглавят и да разпространят видеокадрите в интернет, съобщават местни медии. Властите все още не съобщават данни за убитите и задържаните при проведените вчера в различни части на Белгия антитерористични акции, очаква се прокуратурата да даде пресконференция. Според  телевизия Ер Те Ел двамата убити може да са от чеченски произход.

Медиите допускат и версия джихадистите от Вервие да са планирали да отвлекат автобус на градския транспорт и да вземат пътниците за заложници. В квартирата им са били открити 4 автомата "Калашников", взривни вещества и фалшиви полицейски униформи. Те често са сменяли автомобилите си и са затруднявали подслушването, което според експерти доказва специализирана подготовка. Към момента е известно, че освен единия арестуван във Вервие в страната са били извършени и други арести, все още обаче няма никаква официална информация за броя им и за резултатите от снощните обиски в Брюксел и околностите. Операциите на терен за момента са прекратени, анализират се данните от проверките, съобщи в радиоинтервю външният министър Дидие Рейндерс, като добави, че при нужда ще се предприемат и нови акции. 

След като нивото на терористична заплаха беше повишено от второ на трето по четиристепенната скала, днес полицейските участъци са под засилена охрана, повечето от тях не работят с граждани. На полицаите в Антверпен по изключение е било позволено да задържат служебните си оръжия и след приключване на дежурствата им. Еврейските училища там, както и в Брюксел, отмениха занятията за днес.

Според властите в Белгия предотвратените снощи атентати са били въпрос на дни, заплахата обаче не е отминала и не е ясно какво може да се случи в следващите дни и часове. Вътрешният министър Жан Жамбон смята, че данните от вчерашните акции могат да разкрият и нови терористични клетки. 

Правителството в Белгия потвърди, че смята да предприеме повече мерки и да осигури повече бюджетни средства за справяне с радикализацията.

Междувременно стана ясно, че през миналата година прокуратурата там е била сезирана за рекорден брой случаи на финансиране на тероризма. Звеното за борба с прането на пари е внесло 36 подобни дела за финансови транзакции на стойност 6,8 милиона евро.

До късно снощи във Вервие, Брюксел и околностите продължиха полицейските акции срещу джихадисти. Десетки обиски, проверки и арести бяха извършени в няколко квартала на Брюксел, населени предимно с имигранти и мюсюлмани. В сграда в преобладаващо арабския квартал "Андерлехт" са били открити експлозиви, за друг подобен квартал – "Моленбеек", в социалните мрежи се появиха информации, че интервенциите на полицията, както и при предишни случаи, са довели до сблъсъци. Властите отрекоха и обявиха, че всичко е под контрол, без да дават повече информация, като подчертаха само, че обект на операциите им са най-вече джихадисти, завърнали се от Сирия и Ирак. Смята се, че в Белгия има между 300 и 400 души, сражавали се за "Ислямска държава", и че и в момента в редиците й има близо 200 белгийски граждани.

По-рано полицейски участък в центъра на Брюксел беше евакуиран заради бомбена заплаха, а мъж от африкански произход беше задържан, след като размахал оръжие в метрото, крещейки "Аллах е велик".

Нивото на заплаха от тероризъм в страната беше частично повишено от второ на трето по действащата тук четиристепенна скала. Правителството се събра на извънредно среднощно заседание, увеличена беше охраната на полицейски, съдебни и правителствени сгради, както и на европейските институции и централата на НАТО. Властите призоваха гражданите да бъдат бдителни, без да се подават на паника.

Преди два дни в белгийския град Шарлероа беше арестуван мъж по подозрение, че е осигурил оръжия и автомобил за един от парижките атентатори. Медиите свързват с тях и снощните операции, властите обаче засега отричат данни за това.

В последните дни много вестникарски будки в Белгия получиха писма с предупреждения и заплахи да не разпространяват новия брой на вестник "Шарли ебдо". Редакцията на един от водещите френско езични всекидневници – "Льо Соар", беше евакуирана заради бомбена заплаха, обоснована с отразяването на събитията в Париж и препечатването на карикатури на пророка Мохамед.

От месеци в Белгия се води и процес срещу радикални ислямисти, които си поставят за цел да наложат там законите на Шериата. В кралството с население 10 милиона и половина живеят над милион мюсюлмани. Повечето от тях са концентрирани в Брюксел, а според академични изследвания след 20 години те вече ще бъдат мнозинство в столицата на Обединена Европа.   


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44