Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестът срещу спирането на влакове събра на жп гарата в Мездра стотици граждани и железничари

| обновено на 16.01.15 в 12:17
Снимка: БГНЕС

Протестът срещу спирането на влаковете събра на железопътната гара в Мездра стотици граждани и железничари от Северозападна България. Тревогата на хората е, че закриването на пътническите линии ги лишава от възможност да се придвижват нормално към по-големите административни центрове и особено между малките населени места, където железопътният транспорт е единственият.

"Искаме си влаковете" и "Не затваряйте вратата към Северозапада" - с тези лозунги стотици хора от най-бедния регион у нас и в Европейския съюз протестираха срещу спирането на 38 влака и планираното закриване на още 90. На жп гарата в Мездра, една от възловите за жп транспорта в Северна България, имаше хора от Видин, Бойчиновци, Монтана и Враца. Според протестиращите спирането на влакове оставя много хора без превоз до по-големите административни центрове и особено между малките населени места, където това е единственият начин за придвижване. Това ще доведе до закриването на работни места в железниците, които са от малкото работодатели в региона. Затруднява се и пътуването на хора до работните им места.

В приетата протестна декларация до транспортното министерство се настоява за оптимизиране на разписанието на БДЖ, съобразно нуждите на хората. Митингът подкрепиха трима депутати - социалисти, които пристигнаха в Мездра с пътнически влак. На протеста беше прочетен и поздравителен адрес от железничари от Горна Оряховица, които се солидаризираха с исканията, поставени в Мездра. Някои хора обаче изразиха мнение, че проявата има политически и синдикален характер и няма да доведе до реалното решаване на проблемите в железниците у нас.

Председателят на Общинския съвет в Мездра Делян Дамяновски допълва: 

Спирането на основни влакове по трасето София - Горна Оряховица и Мездра - Видин, Мездра - Враца - категорично казвам, че влияе негативно, тъй като то пречи на учащи от Мездра, които учат във Враца, да пътуват нормално. Пречи на много работещи, особено в дефилето, посока Зверино - Елисейна, които работят в София и всяка сутрин и вечер пътуват, нормално да могат да се явят на работа и да се върнат от работа в нормални часове. На трето място съкращаването на влакове води до съкращаване на огромен брой персонал, а ние сме железничарски град и не е без значение колко безработни от железопътния център ще останат на улицата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44