Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антиислямска демонстрация в Прага

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Прага се проведе антиислямска демонстрация, организирана от сдружението "Не искаме ислям в Чешката република". Според полицията на площада "Храдчани" са се събрали около 400 души. Организаторите очакваха около 4000 души, повечето от които потвърдили участието си във Фейсбук. Десетки хиляди се включиха в подобни протести срещу исляма и контрапротести през последните дни в съседна Германия.

На площада "Храдчани" дойдоха противници на исляма с чешки знамена, плакати с логото на инициативата, транспаранти с надписи като "Европо, събуди се!" и "Ислямът е зло". Имаше и политици – заместник-председателят на УСВИТ Марек Чернох, заместник-председателката на OДС Яна Чернохова. Според организаторите протестът не е ксенофобски, а среща на хората, които обичат свободата и демокрацията. Речите бяха посрещнати с одобрение и с викове "Не искаме!". Чувствително по-малко бяха противниците на протестната акция пред Пражкия храд. На място присъстваха униформени и цивилни полицаи.

След чешкия химн участниците в инициативата почетоха паметта на жертвите на терористичните нападения в Париж. Целта на организаторите беше, по думите им, "да запознаят обществеността с техния поглед върху исляма и неговата експанзия в Европа, рисковете за Чешката република, както и със законодателните инициативи от гледна точка на сигурността". Предлагат се промени в църковния закон, чиято цел е предотвратяване на разпространението на радикални идеи.

Според становище на Центъра на мюсюлманските общности в Чешката република, разпространено по рано и в интернет, парижките нападатели нямат нищо общо с исляма. Те осъдиха нападението в Париж и го определиха като срамно, а на семействата на жертвите изказаха своите най-дълбоки съболезнования. След трагедията в Париж към мюсюлманите в Чешката република са отправяни заплахи, включително и смъртни, изпращани чрез електронната поща.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44