Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кукерският карнавал в Разлог се провежда за шести път

Кукерският карнавал, известен като "Старчевата", ще се проведе за шести път в Разлог.

Опиянението на един град - така Бойка Асиова описва в документaлния си филм колоритната традиция на родния си град. "Старчевата" се събужда с началото на новата година във всяка къща, от която мъжете излизат като бабугери, а жените и децата обличат най-пъстрите си носии.

За шести пореден път хиляди участници от цялата страна и специално поканени гости от чужбина ще изпълнят площада в Разлог и ще поканят зрителите да станат част от магията на ритуалните танци и игри. Само от града домакин участниците са 800 - 150 кукери и стотици, облечени в народни носии.

Организаторите са категорични, че "Старчевата" е един от най-колоритните и значими карнавали в Европа и затова част от проектите на Общината и неправителствените организации в Разлог са насочени към популяризиране и обогатяване на традицията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44