Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Водещата новина на вестник ТРУД е, че БДЖ пуска спрени влакове от 1 февруари. Това договориха министрите Ивайло Московски и Владислав Горанов по телефона. Съкращенията на работници в железниците засега се разминават, смята вестникът.

"Спасяват железниците с 40 милиона лева", пише МОНИТОР. Властта даде заден за влаковете. Повече няма да бъдат спирани, но и няма да възстановят спрените 38 в пълен обем, отбелязва ДУМА.  "БДЖ няма да спира повече влакове. Засега“, допълва ПРЕСА.

Властта с ударен график за пенсионната реформа. Депутати и експерти на сбирки всеки вторник, коват законите през април, съобщава МОНИТОР. Вноските за втора пенсия ще могат да отиват в НОИ най-рано през март. Това стана ясно вчера след първа среща за пенсионната реформа между вицепремиера Ивайло Калфин и политическите сили в парламента. ГЕРБ обсъжда намаление на таксите на фондовете с 1 до 3 процента. Калфин заговори за увеличение на осигуровки, пише вестник СЕГА.

24 ЧАСА цитира твърдението на социалния министър, че след двадесет години пенсиите могат да стигнат 70 процента от доходите. Това обаче няма как да стане, без да се увеличат осигурителните вноски.

ТЕЛК-овете няма да бъдат закрити скоро. Идеята лансира здравният министър, но социалният се противопостави, пише още 24 ЧАСА.

Вестникът публикува и интервю с министъра на здравеопазването Петър Москов, който обявява, че парите за лекарите в Бърза помощ и болниците се изравняват. С електронните търгове разходите на болниците ще паднат с 20 процента, а бонусите на добрите джипита ще са над 5 хиляди лева.

Всички печатни издания проследяват подробно съдебните перипетии около екстрадирането на французина Фриц-Жоли Жоашен, който бе задържан на 1 януари на "Капитан Андреево" и изискан от френските власти по подозрение за връзки с парижките атентатори Куаши. Следващото заседание на хасковския съд ще е на 19 януари, информира МОНИТОР.

Паника от джихад в Европа. Белгия спря терористи часове преди нова касапница, пише СТАНДАРТ. Двама убити и двадесет и петима в ареста, планирали атака, допълва 24 ЧАСА. Луд вся паника в Париж. Психично болен се предаде на полицията, след като взе двама заложници в поща, обяснява още вестникът.

Доживотният затвор без право на замяна да отпадне с промяна в Наказателния кодекс. Тази позиция застъпва заместник-министърът на правосъдието Петко Петков в интервю за 24 ЧАСА. При такова наказание затворникът няма стимул, а това може да доведе до загуба на човешкия му облик, обяснява заместник-министърът. Някои престъпления е необходимо да се декриминализират и деянията да се наказват само административно, например шофирането в пияно състояние“, смята също Петков. Друг акцент от интервюто със заместник-министъра на правосъдието е върху факта, че само 16 души са зад решетките за подкуп, а над 4 хиляди - за дребни кражби.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44