Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Атанасовден

| обновено на 18.01.15 в 12:20
Днес православните християни почитат Св. Атанасий Велики. Той е бил Архиепископ на Александрия и няколко пъти е изпращан на заточение заради борбата си с ересите. Отец Кирил от столичния  храм "Света Неделя" разказва:

Църквата почита този велик Божий угодник  два пъти през годината - на 2-ри май, когато е денят на неговата кончина и на 18-ти януари, заедно с друг един велик Александрийски архиепископ - Св. Кирил Александрийски. Те двамата са спасили православието от двете ереси по това време - арианството и несторианството. Ние сме честити за това, че Св. Атанасий Велики е бил и в нашия град - тогава Сердика, по време на свикването на Сердикийския събор през 343-а година.

В народните представи Св. Атанасий господства над зимните студове, над снеговете и ледовете. Дойде ли Атанасовден, идва и пролетта, казват българите.
Според народната традиция на Атанасовден се коли черна кокошка. Приготвя се с ориз и се раздава на роднини и съседи против лоши болести.

На днешния ден празнуват всички, които носят имената Атанас, Атанаска, Начо, Таньо, Тинка. В превод от гръцки език Атанас означава безсмъртен.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44