Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановяват с европейски пари сградата на бившия конак в Мелник

Сградата на Конака в Мелник
Снимка: Кети Тренчева

Сградата на бившия конак в Мелник ще бъде възстановена по проект с европейско финансиране. Заради опасното рушене на уникалната сграда преди няколко години се прави основен ремонт на покрива, който спира течовете. Зданието обаче остава затворено, а съхраняваната в него материална и документална история е под реален риск. 

Проектът, който кандидатства за финансиране по Оперативна програма "Развитие на селските райони", предвижда цялостна консервация, реставрация и социализация на Конака, както и превръщането му в музей за история на Мелник, споделя кметът на най-малкия град у нас Христо Ташев:
Става въпрос за доста средства като идеята е там да влезе цялата музейна дейност на района, не само на Мелник, а освен това да се направят ателиета с иконопис, с местни занаяти, с мелнишка керамика, която при всички археологически разкопки откриваме в големи количества да бъде изложена и освен това да бъде изработвана на място.
Всеки момент ще започне реставрацията и ремонтът на другата сграда, в която сега се помещава музейната сбирка в градчето. И в двете сгради, които разчитат на обновяване и съживяване, ще се предлага на туристите възможност сами да изработват предмети, характерни за миналото и настоящето на Мелник.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44