Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Митов: Охраната на външната граница на ЕС увеличава шансовете ни за Шенген

| обновено на 19.01.15 в 18:39
Даниел Митов
Снимка: mfa.bg

Необходимостта от засилена охрана на външните европейски граници увеличава шансовете на България да влезе в Шенген, смята външният министър Даниел Митов. В същото време обаче страната ни вероятно скоро ще има нужда и ще поиска още европейска помощ за справяне с бежанския и имигрантски натиск:
Смятаме, че трябва да започнем да се готвим за искане на подобна помощ. България е една от държавите с най-много искания за убежище, а в същият момент сме доста надолу в списъка на фонда, който предоставя солидарни средства. Ще настояваме да се постигне баланс в това отношение все пак.
Даниел Митов заяви това в Брюксел, където външните министри обсъждаха общоевропейски мерки срещу тероризма. Една от тях ще е засилване на сътрудничеството със страните от Близкия изток и Северна Африка, които също страдат от терористични прояви. 
По другата водеща тема на днешното заседание - отношенията с Русия, външният министър подчерта, че на този етап Европейският съюз не вижда причини за отмяна или облекчаване на санкциите, и че такава е и българската позиция.  
Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44