Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дончев: Балансирането на енергийната система е приоритет в работата на правителството за 2015-а

Снимка: БГНЕС

Балансирането на енергийната система е приоритет в работата на правителството за тази година. Естественият ръст на цените в енергетиката е положителен, ако може да генерира повече усилия, за да се направят производствата по-ефективни. В България обаче правителството и регулаторните органи трябва да изчерпят всички възможности да държат цената на енергийните ресурси ниска. Това заяви вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев по време на годишната среща на правителството с бизнеса:

От това, което страда цялото индустриално производство в Европа - са високите цени на енергийните ресурси, особено в сравнение със САЩ. Така че минавайки през императива балансирана енергийна система, и правителството, и регулаторните органи трябва да изчерпят всички шансове да държат цената на енергийните ресурси ниска. Като шанс не толкова за домакинствата, макар че това е по степен на социална чувствителност на първо място, колкото като шанс за висока конкурентоспособност на родната индустрия. Да не забравяме, че делът на индустриалното производство в България е средно два пъти по-висок от целия европейски.

Необходим е критичен преглед на ценообразуването в цялата енергетика, но когенерацията ще бъде разглеждана като приоритетен начин за производство на електрическа енергия от гледна точка на изкупуването й, съобщи Томислав Дончев.

2015-а година ще бъде най-добрата за европейското финансиране в България, съобщи още Дончев:

Най-малкото, предвид обема пари, които ще бъдат на разположение за България. Първо от стария програмен период 2007-2013-а година, целта ни до края на годината - това е целта, която, ако не изпълним, ще губим средства, е в обем на 4, 535 млрд. лева. Имаме амбицията през тази година да бъдат отворени схеми за финансиране на стойност поне 6,8 млрд. лева. Също така имаме амбицията плащанията през 2015-а за сметка на програмния период 2014-2020 да бъдат не по-малко 1,1 млрд. лева. Имаме възможност като обем пари това да бъде най-силната година от началото на членството на България.

Предстои да се вземат тежки решения в енергетиката, без които секторът е обречен на колапс. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред участниците в 9-тата годишна среща на бизнеса с правителството. Дефицитът в енергийния сектор надхвърля 3 милиарда лева. Единственият изход са решителни и безкомпромисни реформи, смята министърът.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44