Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДАЗД: Има пропуски при закрилата на децата, когато те са въвлечени в родителски конфликти

Има пропуски в системата за закрила на децата в случаите, в които те са въвлечени в родителски конфликти и спорове за родителски права, отчитат от Държавната агенция за закрила на детето. През миналата година са направени 19 проверки по жалби на родители за нарушени права на деца. Установено е неадекватна оценка от страна на социалните работници на родителския капацитет и потребностите на детето.

За една година преписките, свързани с деца, въвлечени в родителски конфликти, са 251. От тях само 24 са приключили успешно.

Увеличава се броят на сигналите срещу социалните работници, посочва Камелия Николова от ДАЗД:

Не е събирана информация от всички достатъчни източници. В някои от случаите няма адекватна оценка на родителите, оценка на потребностите на детето. Установи се, че социални доклади се вкарват в съд без да бъдат запознати предварително родителите с тези доклади и по този начин в една или друга степен се ограничава тяхното право на защита.

Неправителствени организации също алармираха, че социални работници не спазват законодателството и в момента, в който се намесват, проблемът се усложнява. Ирина Панайотова обясни:

Служителите от "Социално подпомагане" разбират къде какви проблеми има, използват ги и ги обръщат срещу самите хора.

Камелия Николова информира, че се подготвят законодателни промени. В случаите на нарушение от страна на социалните работници има предписания за наказания.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44