Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СБХ протестира заради инцидента със скулптурите в Русе

Снимка: Ася Пенчева

Отворено писмо по случая със скулптурите на Любомир Далчев в Русе изпрати Съюзът на българските художници до министъра на културата Вежди Рашидов и всички местни институции. В него председателят на съюза Любен Генов изразява тревогата на колегите си от цялата страна за случващото се с културния паметник, чиито фигури бяха измити с киселина. 

Заявяваме твърдото си убеждение, че в случая става дума за недопустимо пренебрежение към традициите, законодателството и културната памет, пише в писмото на Сюза на българските художници по повод свалената патина на две от фигурите, които са монтирани във фонтана на площад "Батенберг" в Русе през 60-те години на 20 век. Тези скулптури са едни от шедьоврите на българското пластично изкуство, категоричен е председателят Любен Генов. Той обръща внимание на институциите, че при изпълнението на четирифигурната композиция е взел участие и русенският скулптур Георги Радулов. За изтръгването на благородната патина не е взето мнението, не само на колегията скулптури, но и на реставраторите. С други думи, пренебрегнати са основни принципи и обществени отговорности.

От Съюза на българските художници настояват да бъдат взети всички необходими мерки за опазването на този ценен паметник, за информиране на културната общественост, за реставраторските мерки и за съставяне на комисия от специалисти, която да поеме отговорност за паметника.

Любен Генов напомня за съществуващия в Министерството на културата специализиран експертен съвет по изобразителни изкуства, който също не е потърсен за съдействие и мнение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44