Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варианти за вноските за втора пенсия ще търсят депутати и експерти

Снимка: БГНЕС
Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика ще изслуша днес следобед представители на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, Комисията за финансов надзор и Националния осигурителен институт относно възможностите за прехвърляне на вноските за втора пенсия.

Още в края на миналата година управляващите дадоха възможност да преместим вноските си за втора пенсия от частен фонд в НОИ. Фактически в момента обаче те не може да бъдат преместени, тъй като не е допълнена поднормативната уредба. Една от причините за това е обещанието, че законът ще бъде допълнен и вноските за втора пенсия ще могат да се местят повече от веднъж, т.е. ако преместим парите си в НОИ, след това да можем да ги върнем в частен фонд.

Появи се дори идеята парите, които хората решат да преместят в системата на общественото осигуряване, да се управляват като част от Сребърния фонд. Това обаче поставя под въпрос начина, по който собственикът им би могъл да ги премести обратно в частен фонд, тъй като засега тегленето на пари от Сребърния фонд е замразено минимум до 2020-а година.

От Асоциацията на пенсионните дружества припомнят, че ако преместим вноските си в НОИ, те ще отидат в един солидарен фонд и няма да има лични партиди. Освен това няма да носят доходност за разлика от инвестициите в частен фонд. Управляващите обаче настояват да дадат по-голям избор всеки от нас да управлява парите си за втора пенсия както намери за добре.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44