Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит чества именния си ден

| обновено на 21.01.15 в 15:43
Снимка: БГНЕС

Днес Българската православна църква чества паметта на Свети Максим изповедник и на мъченик Неофит – небесен закрилник на Българския патриарх. Много вярващи се събраха в столичния катедрален храм "Света Неделя" за Светата литургия. Главата на Българската православна църква бе посрещнат в катедралния храм от членовете на Светия синод, епископството и софийското свещенство, което предаде тържественост на богослужението.                              
Да уважат имения ден на Негово светейшество участие в богослужението взеха ръководителите на представителствата на Руската православна църква у нас архимандрит Филип и на Румънската православна църква отец Нелуцу Опря.
Най-младият митрополит Серафим, отговарящ за Неврокопската епархия, поздрави Негово светейшество, подчертавайки:
Радваме се, че във ваше лице българският патриарх продължава да бъде мъдър наставник, духовна опора и обединител на народа ни. Потвърждение за това са тези първи две години на вашето първо светителство. Във време на тежки изпитания и природни бедствия на Вас се падна отговорността да вземате важни решения.
Патриарх Неофит благодари на клира и заяви, че трябва да помним нашите духовни наставници, припомняйки мястото на покойния му предшественик патриарх Максим.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44