Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските съветници в Кюстендил решиха да продадат Чифте баня

Чифте баня в Кюстендил
Снимка: bg.wikipedia.org
Обявената за архитектурен паметник на културата Чифте баня в Кюстендил ще бъде продадена по Закона за приватизацията, решиха общинските съветници в града. Комплексът е открит в разгара на войната, през септември 1913-а година, и е работил без прекъсване до днес. Изискването е бъдещият собственик на обекта да запази 100% фасадата и всички орнаменти по нея.

Архивите сочат, че до този момент Чифте баня е била винаги на печалба, като приходите са около 2-3 хиляди лева годишно. Заради лековитите свойства на 75-градусовата минерална вода Чифте баня е посещавана от хора от цяла България, както и от съседните държави.

В града вече има протестна подписка за спиране на общинското решение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44