Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тимерманс: Шенген е част от решението, не от проблема

Франс Тимерманс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шенген е част от решението, а не от проблема, подчерта първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс по повод рисковете за сигурността. Той обаче отказа да коментира дали тези рискове ще замразят за неопределено време разширяването на Шенгенската зона, като припомни, че решенията за него се вземат от страните-членки.

Тимерманс представи намеренията на Европейската комисия за новата стратегия за сигурност като подчерта, че тя трябва да е съобразена с основните ценности на Съюза:

Те предполагат в него да има място за всеки – каквито и да са вероизповеданието, произходът, расата или изборите, които прави в обществото. Ако тези ценности са изправени пред предизвикателство, ние трябва да му отговорим с политика, която предлага надежда и перспектива на всеки.

Той даде за пример еврейската общност в някои страни-членки, мнозинството от която, по думите му, не е убедена, че има бъдеще в Европа.

Сред акцентите в новата стратегия за сигурност ще са укрепването на външните граници и създаването на регистър с данни на пътниците на европейските авиокомпании. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44