Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саудитска Арабия погреба крал Абдула със скромна церемония

| обновено на 23.01.15 в 17:02
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 90-годишна възраст почина кралят на Саудитска Арабия  Абдула. На 31-ви декември монархът беше приет в болница с пневмония. Абдула шестият по ред крал на страната, се възкачи на трона на 1-ви август 2005-а година след смъртта на брат си крал Фахд, но на практика управляваше страната от 1995-а година. Известен е с реформите си, които целят да обединят консервативните ислямски традиции с нуждите на модерната държава. Абдула се справя с младежката безработица, въвежда местни избори и дава на жените правото на глас, подчертава Кристоф Уилки от правозащитната организация Хюмън райтс уоч:

Той вдъхнови по-голяма либералност в две области - за жените и свободата на словото. Имаше експлозия от критики към социалната и външната политика на Саудитска Арабия, която беше толерирана от правителството.

Възрастта и многократните пребивавания в болница на Абдула редовно подхранваха слухове във връзка с бъдещото управление на саудитското кралство водещ производител на петрол и ключов фактор в близкоизточната политика.

Абдула, един от най-богатите хора в световната история, беше положен в обикновен ковчег и погребан в безименен гроб редом до поданиците си, съобщи Ройтерс. Според традициите на Саудитска Арабия показните прояви на скръб и траур са грях, граничещ с идопоклоничество. Затова в страната не е обявен траур заради кончината на краля, дори държавните знамена не са свалени наполовина, отбелязва агенцията.

Следващият крал на Саудитска Арабия ще бъде 79-годишният брат на починалия Абдула Салман. Салман има репутацията на неподкупен и честен, отбелязва Франс прес. Салман беше губернатор на столицата Риад близо 50 години, което му даде значителен управленски опит.

Новият крал заяви, че няма да променя посоката на кралството и призова за обединение мюсюлманите. В първото си изявление като крал Салман се зарече да продължи управлението на брат си Абдула. Новият крал запази повечето министерски постове, включително тези на петрола и финансите, но назначи сина си за министър на отбраната и началник на кралския двор.   

Салман е смятан за относително либерален, доколкото това е възможно в консервативното саудитско общество. В същото време, според грами, разпространени от Уикилийкс, Салман вярва, че демокрацията не е подходяща за консервативното кралство и препоръчва предпазливост в областта на социалните и културните реформи.


Смяната на властта в Саудитска Арабия е важен момент, тъй като страната притежава над една пета от световните залежи от петрол и в кралството са свещените за мюсюлманите градове Мека и Медина, което дава възможност да се упражнява влияние върху милиард и 600 милиона мюсюлмани по света.


Президентът на САЩ Барак Обама почете паметта на починалия и го нарече "ценен приятел и прям и смел ръководител". В изявлението си Обама заяви, че "близостта и силата на партньорството между двете страни" е част от наследството на крал Абдула.


Израелският президент Шимон Перес изрази съжаление за кончината на крал Абдула: Това е истинска загуба за мира в Близкия изток. Той беше опитен лидер и мъдър крал. Имаше куража да се изправи и да започне мирен процес в Близкия изток.

След новината за смъртта на Абдула цената на петрола на световните борси тръгна нагоре.
Смъртта на краля на Саудитска Арабия няма да доведе до „значителна” промяна в количеството петрол, което се добива в страната, предаде AFP, позовавайки се на главния икономист на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол. След смъртта на краля не очаквам голяма промяна в петролодобивната политика на Саудитска Арабия, заяви Бирол на икономическия форум в Швейцария.

Именно Саудитска Арабия беше посочена като един от главните виновници, че по искане на САЩ поддържа петрола на ниски цени, за да удари икономиките на Русия и на Иран.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44