Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Джамбазки е подал сигнал в ЕК за нарушения при проект за изграждане на депо за отпадъци край с. Баня

Снимка: БГНЕС

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки е подал сигнал в Европейската комисия за драстични нарушения в проекта на община Разлог за изграждане на регионалното депо за отпадъци край курортното село Баня. Той ще участва в протеста на сдружение “Баненска буна”, насрочен за осем часа пред сградата на кметството.

От четири години те  водят дела срещу Общината и държавата и твърдят, че проектът нарушава европейското и национално законодателство, както и застрашава здравето на  хората от село Баня, в близост до което ще се изгражда депото. На тяхна страна е и заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, депутат в Европейския парламент:

Подробно съм изложил впечатленията на гражданите от Баня пред ЕК за това, че има измама с европейски средства и за това, че Общината заблуждава ЕК. Нашите опасения са, че истеричното настояване на администрацията точно там да прави сметище е свързано с парите, които ще се използват за построяването му. Така че уведомих ЕК и очаквам от тях сериозен отговор.

Вчера кметът на Разлог Красимир Герчев каза пред „Хоризонт“, че се е съобразил с върховенството на закона и е изчакал седем години да приключат всички 25 дела:

Ако не се реализира проекта, ще има тежки санкции за Общината, а липсата на законнодействащо депо ще изправи населението пред въпроса къде и на каква цена ще се изхвърлят отпадъците. Най-близката възможност за сега е те да се транспортират в Пловдив, ако местната власт там разреши.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44