Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поне 15 години стаж в областта на финансовия контрол се изискват за членовете на Сметната палата

| обновено на 23.01.15 в 12:09
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на второ четене два текста от законопроекта за Сметната палата, с които се определят критериите, на които да отговарят председателят, зам.-председателите и членовете на Палатата.

За председател, заместник-председатели и членове на Сметната палата могат да се избират лица, които имат висше образование със степен магистър и професионален стаж в областта на одита, финансовия контрол, финансите или счетоводството не по-малко от 15 години, решиха депутатите.

В ръководството на Сметната палата трябва да са хора, които не са били в изпълнителната власт през последните 3 години, предхождащи избора, не са осъждани за умишелно престъпление от общ характер и не са лишавани от правото да заемат определена длъжност или да упражняват определена професия.

Председателят, заместник-председателите и членовете не могат да бъдат свързани лица по смисъла на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Те не могат да заемат и извършват друга платена длъжност освен по международни проекти и програми, свързани с дейността на Сметната палата. 

Мая Манолова от БСП, която беше най-активна в дебата, коментира:

Това означава, че те, тъй като са членове на две точно определени организации, организацията на външните одитори и Института на вътрешните одитори, ще могат  да продължат да извършват одити и в същото време ще участват като членове на Сметната палата в гласуването на одитни доклади по същите организации. Това наистина е нечувано за независим регулатор.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че са поставени достатъчни рамки и гаранции, че тези хора няма да осъществяват никаква дейност, която да е в конфликт на интереси.

Народното събрание ще избира председател на Сметната палата три месеца преди изтичането на мандата на действащия председател.  Председателят, заместник-председателят и членовете ще се избират след проведена публична процедура. Следващата седмица парламентът ще продължи работа по второто четене на законопроекта.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44