Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нараства вероятността от протестни действия в Русия заради кризата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нараства вероятността от протестни действия в Русия заради спадащия стандарт, но въпреки това повечето хора нямат намерение да участват в тях. Това сочат данните от социологическо проучване.

Според данните на Центъра за изучаване на общественото мнение 27 % от анкетираните руснаци смятат, че протестите в страната стават все по-вероятни, докато миналата година положително на този въпрос са отговорили едва 14 на сто.

Същевременно мнозинството руснаци или 77 на сто заявяват, че не възнамеряват да участват в подобни акции. Причините са различни - 37 % смятат протестите за безполезни, 28 на сто се страхуват от полицейско преследване и приблизително толкова се опасяват за проблеми в работата.

След протестната вълна от началото на 2012-а година се наблюдава постепенен спад в гражданската активност, сочат още данните. Ако тогава 36 % са смятали митингите за нормално средство за разрешаване на проблемите, то сега на подобно мнение са едва 23 на сто от анкетираните. Една трета дори смятат, че протестните акции водят единствено към дестабилизиране на страната и затова те са недопустими.

Настроенията в обществото се променят в негативна посока и недостойнството расте заради икономическата криза, смята директорът на Центъра за изучаване на общественото мнение  Валерий Фьодоров. Той обаче не вижда сила, която в момента може да катализира тези настроения и да изведе хората на улицата. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44