Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стопаните, загубили животни заради болестта „син език“, вече са получили обезщетенията си

| обновено на 23.01.15 в 16:42

Всички стопани, които са загубили животни заради болестта „син език“, вече са получили обезщетенията си. Единични са случаите на неподадени документи заради липса на екарисажна бележка, но и тези животновъди могат да кандидатстват за парична помощ, коментира зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев в Бургас:

При тях има допълнителни начини за доказване на тази загуба. Тя е със заявление от ветеринарния лекар, който обслужва стопанството, заедно с кмета на населеното място там, където са пристъпвали към загробване на такива животни, ако евентуално екарисажната кола не е дошла, така че призоваваме всички да си подадат заявленията заедно с бележките от ветеринарния лекар и кметството за обезщетения.

Ваксинацията на животните срещу „син език“ е крайно необходима. Тя трябва да бъде направена през пролетта, за да не се повтори ситуацията от миналата година. В момента Агенцията по безопасност на храните е спряла процедурата за доставка на ваксината заради жалба до Комисията за защита на конкуренцията. По казуса се очаква решение на Върховния административен съд. 

До средата на април всички животни в Ямболска област ще бъдат ваксинирани срещу болестта, съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните. Стопаните  в областта получиха 87 000 лева обезщетения за загубата на 470 животни. Ваксинирането ще започне в средата на февруари и в кампанията ще бъдат включени 48 частно практикуващи ветеринарни лекари, съобщи д-р Стоян Колев началник на Дирекция „Здравеопазване на животните” в Ямбол.

Ваксинацията ще е задължителна, ние ще направим организация заедно с кметовете и кметските наместници по населените места, ще има представители на местната власт. Ние засега срещаме разбиране от страна на стопаните, тъй като и те са заинтересовани да нямат загуби. Целта е да се изгради траен имунитет, така че всички животни, възприемчиви към това заболяване, преди активния летеж на приносителите на заболяването - коликоидите, да бъдат предзпазени.

От началото на април ще започне и вземането на кръвни проби от едри преживни животни в областта, родени след 1-ви октомври 2014-а година. От заболяването в Ямболска област умряха 470 домашни животни - 450 овце, 12 кози и осем говеда. Огнища на "син език" бяха регистрирани в 56 села, като най-засегната беше крайграничната община Болярово.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44