Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жил де Керхов: България трябва да разработи национална политика за превенция на радикализацията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България трябва да разработи национална политика за превенция на радикализацията, смята координаторът на Европейския съюз за борбата с тероризма Жил де Керхов. Пред БНР той посочи, че страната ни е транзитна за дхихадистите, които отиват да воюват в Сирия и Ирак, и добави:

В България има близо 10 процента мюсюлмани. Те са много умерени, сред тях няма радикализация и това е чудесно, това много ме радва. Виждаме обаче какво въздействие оказва интернет, виждаме имигрантския натиск и напрежението около търсещите убежище, които идват от Сирия и Ирак, виждаме и определени влияния от Персийския залив. В такива случаи трябва да се проявява предпазливост и да се действа изпреварващо.

Утре в предаването "Събота 150" по "Хоризонт" ще чуете специално интервю с Жил де Керхов с оценки за работата на властите у нас по атентата в "Сарафово", както и на терористичните рискове пред Европа и ролята на България за преодоляването им. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44