Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ТЕКСАС


Тази седмица Тексас пристигна на гости в Бургас. Разбира се, не американският щат, който е по площ колкото шест Българии, а едноименният грипен щам. В резултат на визитата бургаските улици, молове и кафенета се изпълниха със  жизнерадостни средношколци, празнуващи посещението и старателно избягващи класните стаи, които по всеобщо разпространеното им мнение са най-любими на грипа.

Впрочем, на езика на медицината – латинския -  грип се изписва с две П – гриппе. В нашите ученически години стигнахме до това епохално лингвистично  откритие след като няколко човека от класа „изгърмяха“  с  фалшивите си медицински бележки, неграмотно попълнени от  тях самите. Впрочем, в онези времена незнайно защо нямаше грипни ваканции, както и „дървени“ такива.

Но както е казал народът, за един сватба, за друг брадва. Докато тинейджърите се забавляваха, то родителите на малките ученици се видяха в чудо с грипната ваканция. Цели офиси опустяха, защото майките си пуснаха извънредни отпуски, за да се грижат за малчуганите. Така е, като днешните баби са предимно работещи, а социалното министерство смята да ги държи такива докато навършат поне 65 години.

Иначе хукнали депутатите да пишат стратегия за раждаемостта. А тая работа само със стратегии не става – иска си и доста други неща, включващи както известни физически усилия, така и наличието на  баби на разположение.

Стига последните да не стигне грипът, разбира се. Не защото е чак толкова тежък, а по-скоро защото ще им олекоти джобовете, тъй като пенсийките им ще отидат за лекарства.  А в Бургас, разбра се, противогрипните илачи рязко вдигнали цените. Дотолкова, че лично кметът Николов призова търговците  да не вдигат спекулативно цените им заради обявената епидемия.  Повод за апела му бяха сигнали от граждани, които установили, че изписаните от личните им лекари лекарства против  инфлуенцата се продават в някои аптеки на завишени цени.

Епидемията не виновна, контрираха фармацевтите. Причината била отпадането на мораториума върху цените на противогрипните препарати без рецепта преди два месеца. И всъщност  ръстът на цените бил само до 10 процента.

 Да, ама десет процента повече за илачи, други десет повече за ток, трети десет за каквото се сетите от парно до памперси и ето как от финансовия ви портфейл поглежда единствено тъжна безнадеждност с дъх на хронична сиромашия…

Но така е в пазарната икономика. Търсенето определяло предлагането и според  романтичния шотландец Адам Смит невидимата ръка на пазара регулирала цените…

Надеждата ни е, че търсенето на противогрипни медикаменти ще се ограничи  само докато ни гостува  Тексас.  Ако имаме късмет. Защото не сте забравили, че освен  въпросния каубойски щам се очакват още два – Калифорния и Масачузетс. А докато и те доприпкат при нас, нищо чудно да се появят Оклахома, Айдахо и Горни Дъбник.

При това говорим само за стандартния грип. Ами свинският, ами птичият, ами лудата крава дори? И те дебнат сгоден момент да напъплят отечеството.

Но няма страшно  - шефът на Североатлантическият пакт ни успокои, че – следва цитат – „НАТО ще бъде там, където България се нуждае от нас, и съм уверен, че и България ще бъде там, където НАТО се нуждае от вас.“

Е, сега вече можем да хвърляме калпаците към тавана, да забравим за Тексас, Оклахома и Калифорния и да си налеем по едно греяно вино – доказан и домашно изследван антигрипин.

Прочие, наздраве!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас представят изложбата „Порцеланови приказки“ на д-р Светлозар Пармаков

Бургаската Галерия „Ателие R“ кани на среща с д-р Светлозар Пармаков и неговите „Порцеланови приказки". Изложбата ще представи картини и икони от ръчно рисуван порцелан на  5 март, от 18:00 часа. Специално за откриването на изложбата, майсторът на порцелана ще демонстрира „на живо“ как се рисува върху сурова порцеланова плоча и как се раждат..

публикувано на 27.02.24 в 13:50

Разбира се, държавата и Господ са виновни

„Да не разстрелваме предварително „Напоителни системи“ призова в интервю за БНР служебният заместник-министър на земеделието Тодор Джиков. Вярно, скъсаните диги са отговорност на предприятието, но пък за непочистените корита на реките отговарят общините. За безобразната сеч, която не позволява задържане на водата са виновни тези, които я..

публикувано на 07.09.22 в 17:00

Анушка вече е разляла олиото...*

Драстичен скок и в цената на олиото до 6 лева за литър предизвика масови проверки по магазини, складове и предприятия. Има спекула, категорична е властта.   Складовете са пълни, а цената се завишава изкуствено, обяви аграрният министър Иван Иванов. При първите 200 проверки е установена надценка от 3 лева или 100%, сложена от търговеца, уточни..

обновено на 12.03.22 в 10:42
Боян Чуков

Не трябва да намаляваме своята бдителност

Експертът по борба с тероризма Боян Чуков коментира, че  това, което се случва  около  21- годишния младеж Мохамед Абдулкадер, е рутинна дейност на всяко едно контраразузнаване - следи се определен контингент и когато се съберат достатъчно признаци или доказателства, започва разследване за терористична дейност.  Чуков добави: "Предполагам, че..

публикувано на 02.07.20 в 13:20

Разпалването на расовата вражда в САЩ се използва за свалянето на Доналд Тръмп

Убийството на Джордж Флойд е само повод, но в никакъв случай не е причина за събитията в САЩ.90 % от загубилите живота си чернокожи в САЩ са убити от чернокожи, така че да се говори за някаква изключителна агресия на белите спрямо афроамериканците е несериозно. Боян Чуков отбелязва: САЩ се намират в навечерието на президентските..

публикувано на 09.06.20 в 14:16

Стара сграда в Бургас противопостави бизнес, министерство и общество

Бургазлии организираха протест в защита на старата сграда на книжарница „Хеликон“ на площад „Тройката“. От няколко месеца в града се носеха слухове, че тя, както и останалите две сгради до нея ще бъдат съборени и на тяхно място ще бъде изградена нова. Преместването на книжарницата на други две места в града допринесе за тази информация...

обновено на 13.05.20 в 18:21

Половинчати мерки и половинчати тулупи

Чакаме Гергьовден, за да разхлабим мерките. Същите тия мерки, дето от държавния апарат редовно ни обясняват, че са най-хлабави. И е така. В Турция и Сърбия ги затваряха по домовете. При нас всеки извадил си декларация лети по пътищата родни. Иначе - имаме мерки. Ама половинчати. Покрай Великден затворихме София. Ама половинчато. Който можа -..

публикувано на 05.05.20 в 15:46