Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци, помагали след наводнението във Варна, получиха Гражданската награда на ЕП

Снимка: БГНЕС

Млади доброволци, които помагаха след наводнението във Варна миналото лято, получиха Гражданската награда на Европейския парламент. Това стана на церемония в Народното събрание.

Българските носители на отличието са доброволците от социалния учебен професионален център "Доктор Анастасия Железкова" от Варна и журналистът Христо Христов. Гражданската награда на ЕП връчи председателят на народното събрание Цецка Цачева.  По думите й, европейските ценности и тяхното осмисляне са все по важни и актуални:

Тези примери, които имаме и днес доказват, че в решаващ, сюблимен момент, можем да прилагаме тези ценности, към които безспорно всички се стремим.

Евродепутатът Момчил Неков отбеляза, че младежите в неравностойно положение са били едни от най активните доброволци, включили се в почистването на пострадалия от наводненията квартал "Аспарухово".

От 2008 година наградата за европейски граждани се присъжда на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансатлантическото и транснационално сътрудничество.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44