Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не спира огънят в Източна Украйна. Боевете са превърнали в бежанци повече от 1 милион и 500 хиляди местни жители

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Най-малко десет жители на украинския град Мариупол загинаха тази сутрин при ракетен обстрел, съобщи Франс прес, като се позова на местната полиция. Агенция УНН съобщи за сринати сгради, в резултат на обстрел от системи за залпов огън. Съобщава се и за ракетно попадение на пазар. Украинските военни обвиниха за обстрела проруските сепаратисти.

Повечето жители на източноукраинския град Дебалцево са го напуснали в очакване на бунтовническа офанзива, твърди агенция УНИАН. Позициите на украинските правителствени сили са подложени на непрекъснат обстрел, както и единственото трасе, което свързва града с останалите територии, контролирани от Киев. Според украинските военни в района е съсредоточена механизирана група, съставена от руски професионални войници и местни бойци. Източник от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа е съобщил, че руските офицери в центъра за прекратяване на огъня смятат да напуснат Дебалцево в скоро време.

Боевете в Източна Украйна са превърнали в бежанци повече от милион и петстотин хиляди местни жители. Това сочат най-новите данни на службата на ООН за координиране на хуманитарните въпроси, цитирани от агенция ТАСС. Над деветстотин хиляди души са потърсили убежище в различни части на Украйна, а шестстотин хиляди са напуснали страната.

От 13-и януари, когато бе взривен пътнически автобус край град Волноваха, до тази сряда са били убити най-малко 262-ма души, а 380 са били ранени, сочат данните на световната организация.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44