Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметникът на Васил Левски в Ловеч се руши

Паметникът на Васил Левски в Ловеч се руши, затова от община Ловеч ще започнат реставрация, която ще струва около 10 хиляди лева.
Реставраторска фирма вече е направила оглед на паметника. Чака се разрешение от Националния институт за недвижимо културно наследство за започване на ремонтните дейности, съобщи кметът на Ловеч Минчо Казанджиев.
Паметникът е правен по специална технология. Той е бронзов, но е правен на елементи и най-вероятно тези елементи, които скрепяват конструкцията, са поддали и от там тръгва и сцепването на ботуша на Апостола. Трябва да се поработи малко и върху плочника, тъй като има надигане на плочите. Вероятно това е от изтичане на вода от самия паметник в плочника.
Казанджиев допълни, че няма да се налага целият паметник да бъде демонтиран и изграждан отново.
Този паметник трябва да се съхранява и затова колкото и да струва, ние ще намерим необходимите средства и ще бъде реконструиран, каза той.
Кметът на Ловеч уточни, че заради бавните процедури реставрацията няма да може да бъде завършено до 19-и февруари, когато се отбелязва годишнината от обесването на Васил Левски.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44