Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Производството на водка в Русия е спаднало рекордно през миналата година

Снимка: Васко Михайлов
Националната алкохолна напитка на Русия преживява трудни времена. Според "Росстат" производството на водка е намаляло през 2014-а година с цели 22 процента, което е рекорден спад в новата руска история. Най-трудни за производителите са били последните два месеца на година. Според експерти това се дължи не толкова на намаленото потребление, а по-скоро на високата цена, която принуждава много руснаци да търсят по-евтината продукция на нелегалните производители.

От бранша предлагат промени на акцизите и на данъка върху добавената стойност при заводските цени, за да се намали базата, върху която търговците слагат своите надценки. Инфлацията и падащият курс на рублата пряко влияят през последните месеци върху покупателната способност и в тази ситуация мнозина са склонни да се откажат от стоки, без които могат да преживеят. Дали и водката спада към тях, е спорен въпрос, тъй като няма данни за драстичен спад в консумацията. По-скоро се е увеличило търсенето на евтината нелегална продукция, която често е опасна за здравето. Именно този факт накара държавния регулатор в края на миналата година да намали минималната цена на водката при търговията на дребно. Сега бутилка от половин литър може да се купи в Русия за 200 рубли, което е малко под 3 евро. Въпреки това експерти от бранша прогнозират по-нататъшно свиване на производството. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44