Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Препоръчват на дребните фермери от Кюстендил за продават млякото от млекомат за 15 хиляди евро

Областната дирекция по храните в Кюстендил препоръчва на дребните фермери да продават млякото от специална инсталация млекомат. Цената на един такъв уред обаче е около 15 хиляди евро.

Мляко се продава всяка сутрин в пластмасови бутилки на Битака, на автогарите, по будките за вестници, направо на тротоара по автобусните спирки, констатират инспектори на агенцията. Цената на суровината, предлагана в шише на открито, е 1,20-1,30 лева за литър.

Недоумяваме, как като клиенти на търговските вериги и обекти, знаем правата си и сме претенциозни дори и за най-дребното нещо, а купуваме мляко в пластмасова бутилка от тротоара, което е с неясен произход и качество, влошени показатели, особено през лятото. На тази практика трябва да се сложи край. Това ще стане само със закупуване на млекомат, казва доктор Велка Войнова, началник на отдел в агенцията.

Последната седмица, част от продавачите на мляко на открито в Дупница не се появили на обичайните места да предлагат продукцията си, след като от агенцията имало масирана проверка и наложени санкции, казаха фермери. Те обаче са категорични, че няма да купят такъв скъп апарат. По-скоро ще продадат животните си, които и без това трудно изхранват в тази криза и при тежката зима.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44