Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Димитров: Продължаваме общественото обсъждане на промените в Закона за защита на животните

Снимка: Светослав Цветанов

Обсъждането на промените в Закона за защита на животните ще продължи, обяви  заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров. Днес представители на организации за защита на животните протестираха пред Министерството на земеделието. Представителите на гражданските организации са недоволни от начина, по който Министерството на земеделието и храните готви промените в Закона, действащ от 2008-ма година досега. Владимир Василев от фондация Алфа България коментира:

Тези промени заплашват философията на сега действащия закон – метода „кастрирай и върни".

Аксиния Боснева от същата фондация допълни:

За да не бъдем поканени, това означава, че са приети промени, с които ние не бихме били съгласни. Включва се някаква национална програма, която трябва да се направи за всички общини. Тя ще бъде еднаква за Столична община и за община Мездра. След 7 години прилагане на закона, колко кучета от село са чипирани? Те отново създават една неработеща схема - за да мога да защитавам животните, аз непременно трябва да съм ветеринарен лекар, или юрист, или еколог. Къде го има това?

Последва и разговор със заместник-министъра на земеделието Цветан Димитров. Постигнато е съгласие до края на следващата седмица, всички предложения на протестиращите, да бъдат представени пред Министерството и разгледани от нова работна група:

Продължаваме процедурата по обществено обсъждане. Тъй като законът в момента, независимо от някои обвинения, в същност е във фаза обществено обсъждане. Най-важното изменениее, че се въвежда създаването на национална програма за овладяване популацията на безстопанствените животни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44