Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Гърция се провеждат предсрочни парламентарни избори

| обновено на 25.01.15 в 11:44

При безпрецедентен международен интерес преминават днешните предсрочни парламентарни избори в Гърция. Очакванията са те да доведат на власт радикалната левица СИРИЗА, която се обявява срещу строгите мерки за икономии и иска прегодоговаряне на условията за външния дълг на страната.

Общо 9,8 милиона гласоподаватели избират 300 депутати. 22 партии се състезават за гласовете на хората. За да влезе в новия парламент, всяка формация трябва събере минимум 3 на сто подкрепа.

Радикалната опозиционна левица увеличава електоралната си подкрепа, според директора на социологическата агенция ГПО Андонис Папрагирис: СИРИЗА засега събира 33,4%, а Нова демокрация 26,7 на сто.

Гърция не може да си позволи повторни предсрочни избори, нито Европа, казва в интервю за "Хоризонт" от град Кавала кандидатът за депутат от СИРИЗА Йоргос Карачобанис. Посланието на гърците ще е толкова силно, че няма да се налага да обсъждаме сценария за коалиция. По-близо сме до абсолютното мнозинство, отколкото предполагате.

Колкото по-малко партии влязат в парламента, толкова по-големи са шансовете на Алексис Ципрас да управлява самостоятелно със 151 депутати, обясняват социалозите: В следващия парламент е има 7 или 8 партии. Трябва да видим колко няма да минат 3-процентната бариера и какви гласове ще съберат.

СИРИЗА твърди, че иска да запази Гърция в еврозоната, но тревожи финансовите пазари с изявленията си, че няма да изпълнява плана на кредиторите за строги икономии. Левият кандидат Йоргос Карачобанис потвърди: "Тройката" в понеделник сутрин вече няма да е валидна за нас в Гърция. Народът в неделя ще даде ясен сигнал, че отхвърля меморандума.

Хората на Ципрас разчитат на 10-те процента колебаещи се гласоподаватели, за да спечелят с мнозинство. Проучванията обаче сочат, че част от този вот може вместо това да отиде при неонацистката партия "Златна зора".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44