Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политически лидери се събират в Прага в опит да формулират пътна карта за борба с екстремизма

Прага
Снимка: wikipedia.org

Представители на Европейския парламент и Европейската комисия, националните парламенти и президенти от над 30 страни се събират на двудневен форум в Прага в опит да формулират пътна карта за борба с екстремизма.

Българският държавен глава Росен Плевнелиев ще направи обръщение в рамките на специалната сесия на световните лидери в Пражкия замък във вторник преди обяд. Домакин на сесията ще бъде чешкият президент Милош Земан. Ще бъде обсъдено създаването на пътна карта за борба с екстремизма, расизма и нетолерантността в Европа и по света.

Във форума в Прага ще вземат участие чешкият премиер Бохуслав Соботка и министри, председателите на Долната камара Ян Хамачек и на Сената Милан Щех.

Организатор на дискусиите е Европейският еврейски конгрес (EJC), който многократно през последните месеци отправяше апели за единно действие на Европа срещу антисемитизма и религиозния екстремизъм.  Очаква се форумът да бъде първата стъпка в търсене на общи действия в борбата срещу престъпленията на нетолерантността и омразата

Моше КанторНападението срещу евреите в Европа е атака срещу цялото наше общество, каза неотдавна президентът на организацията Моше Кантор. Очаква се форумът да приеме съвместна декларация. 

Дискусиите в първия ден на събитието са насочени в три области: ролите на медиите, на законодателството и на политиците. Сред говорителите ще бъде и еврокомисарят, отговарящ за правосъдието, защитата на потребителите и равенството на половете Вера Юрова. В третия панел ще говорят председателите на парламенти – от Чехия, Израел, Турция и Румъния.

Във втория ден ще има обръщения на държавните глави на България – Росен Плевнелиев, на Словакия – Андрей Киска и чешкият президент Милош Земан, преседателят на Европейския парламент Мартин Шулц и др. След концерта в памет на жертвите на Холокоста ще последва минута мълчание. 

Възпоменателната церемония за жертвите на Холокоста през Втората световна война ще бъде в Терезин във вторник.  

Европейският еврейски конгрес (EJC) е организация на евреите в Европа. Тя обединява официалните представители на националните еврейски общности в над 40 европейски страни, представляващи около 2,5 милиона евреи. 29% от населението в Европа са идентифицирани като антисемитски, но с големи различия между отделните страни. Чешката република, с регистрираните 13%, е сред страните с ниска степен на антисемитизъм. Това също е допринесло за избора държавата да бъде домакин на двудневния форум в Прага, чийто съорганизатор е ЕJC. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44