Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврогрупата готова за сътрудничество с новото правителство в Гърция

Председателят на Еврогрупата Йерун Дeйселблум декларира готовност за работа с новото правителство в Гърция и изрази надежда разговорите с него да започнат много скоро.

Общата ни цел е да укрепим гръцката икономика, в рамките на еврозоната - членството в нея обаче означава да се спазва това, което сме се договорили - на тази основа сме готови да работим с тях, подчерта Дeйселблум. Той отговори така на въпрос дали eврозоната е отворена и за диалог за преструктуриране на гръцкия дълг:

Ние вече направихме много за намаляване на дълговото напрежение и дълговото бреме върху Гърция, като намалихме лихвените равнища и позволихме по-дълги периоди за изплащане на заемите, така че не изглежда това да е много спешно. Що се отнася до отписването на дълг  - не мисля, че това е нещо, за което има голяма подкрепа в eврозоната.

Европейската комисия също е готова за диалог с новите управляващи в Гърция. Лаконичният коментар на нейния говорител Маргаритис Скинас за изборните резултати беше:

Европейската комисия напълно уважава суверенния и демократичен избор на гръцкия народ. Ние сме готови да влезем в диалог с новото правителство, когато то бъде сформирано. Гърция постигна забележителен напредък в последните години, ние оставаме в готовност да ѝ съдействаме да се справи с оставащите предизвикателства пред реформите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44