Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С една четвърт е намалял броят на пристигналите у нас чужденци през декември

Снимка: БГНЕС

През декември чуждестранните граждани, дошли у нас на почивка или екскурзия, са намалели с около една четвърт в сравнение със същия период на предходната, сочат данните на Националния статистически институт.

Най драстичен е спадът на туристите от Гърция и Румъния с над 70 процента, Великобритания, Австрия, Белгия, Германия, Франция, Полша, Чехия. Спадът от Русия е близо 40 на сто, а от пазар Украйна - над 32 процента. В същото време Националният статистически институт отчита увеличение на посещенията на чужденци у нас с 6 на сто, като се констатира увеличение на посещенията със служебна цел и с други цели - съответно с над 35 % и с 5.8 на сто. 

Пътуванията на български граждани в чужбина през декември миналата година са с 12.4% над регистрираните през същия месец на предходната година. Най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина през декември 2014 г. формират пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия - 51.4%, следвани от пътуванията със служебна цел над 26 на сто и с цел почивка и екскурзия - 22.2%.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44