Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шестима българи са задържани в Судан от групировката "Суданско народно освободително движение – Север"

| обновено на 28.01.15 в 11:53

Шестима българи са задържани в Судан от групировката "Суданско народно освободително движение – Север", съобщиха от Министерството на външните работи. Министърът на външните работи Даниел Митов увери, че нашите сънародници са добре и за тяхното освобождаване преговарят представители на ООН:

Не става въпрос за плен в случая. Хората от ООН са ангажирани с преговорите за тяхното освобождаване, ние сме в контакт с тях, поддържаме връзка. Когато имаме повече информация, ще я съобщим.

Отвлечените българи са служители на наша фирма, изпълняваща договор за Световната продоволствена програма на ООН. Имената на тримата членове на екипажа на хеликоптера и тримата други служители на фирмата не се съобщават. Хеликоптерът е превозвал хуманитарна помощ и е летял по маршрута от град Румбек, Република Южен Судан, до столицата на другата Република Судан - Хартум. По неизвестни причини хеликоптерът е бил принуден да кацне в района на град Кадугли, в южната част на Република Судан. По информация на българското министерство на външните работи българите са били временно задържани от групировката "Суданско народно освободително движение – Север", която води военни действия срещу правителствените сили в района.

Шестимата отвлечени "се намират на сигурно място и се чувстват добре", съобщи мениджърът на българската авиокомпания в Судан. Суданското правителство е изпратило в района военен самолет, който е локализирал хеликоптера от въздуха и е установил, че няма видими поражения по него. Представители на ООН са влезли в контакт с бунтовниците, за да издействат освобождаване на задържаните, потвърди за "Хоризонт" говорителят на външното министерство Бетина Жотева.

Говорителят на Световната продоволствена програма за Судан Амор Алмарго каза пред БНР следното:

Имаме данни, че екипажът е в безопасност. Ние правим всичко по силите си за тяхното сигурно и бързо освобождаване. 

Електронното издание Sudan Tribune цитира представител на "освободителното движение", който потвърждава, че българите са добре, и уверява, че ще бъдат освободени незабавно, след като бъде потвърдено, че са служители на продоволствената програма, а не на правителството в Хартум.

Това не е първият случай на отвличане. Точно преди 5 години в суданския размирен район Дарфур отново хуманитарен хеликоптер на ООН беше превзет и трима пилоти от български произход бяха отвлечени от въоръжена банда. Тогава трябваха пет месеца преговори с похитителите преди екипажът да бъде освободен. 

"Суданско народно освободително движение – Север" е обявено за незаконно от правителството в Хартум и воюва срещу армията на Република Судан.

След референдум през 2011-а година Судан се раздели на две републики, но от тогава се водят тежки въоръжени сблъсъци.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44