Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенцията за социално подпомагане поема издръжката на двата центъра за настаняване от семеен тип в Търговище

От първи февруари издръжката на двата центъра за настаняване от семеен тип в Търговище се поема от държавата в лицето на Агенцията за социално подпомагане. Нова социална услуга от резидентен тип бе осъществена по проект "Не в дома, а у дома“ и финансиран от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси. 

Социалната услуга стана възможна след изпълнението на два проекта - за изграждане и обзавеждане на двата центъра на стойност близо 1 500 000 лв., и вторият - за разкриването социалната услуга "Не в дома, а у дома", от която се възползват 27 деца с увреждания, уточнява директорът Диана Маринова:

Мога да кажа, че предоставянето на този нов вид услуги е възможността децата да живеят на едно ново място, където те преминават през школа за обучение за самостоятелен живот, те да имат възможност, шанс да живеят там до момента, в който се открие възможността да живеят наистина в семейна среда. В крайна сметка, ние спечелихме онова доверие на Търговище, че и нас ни има и сме част от живота на този град. Аз се надявам след 1-ви февруари услугата да не се различава по нищо от това което беше до тук и сега.

Едно от децата посещава масово училище, а 15 - помощното "Д-р Петър Берон" в Търговище. Поддържа се и актуална информация за децата, която се предоставя на осиновители и приемни родители. До няколко дни петгодишният Харалампи ще бъде осиновен от американско семейство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44