Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия прекратява участието си в ПАСЕ до края на годината

| обновено на 29.01.15 в 11:42
Русия реши да преустанови своята работа в  ПАСЕ минимум до края на тази година след като нейната делегация беше лишена от правото да гласува. Организацията прие промени за пълномощията на руската делегация, с които тя бе лишена от право на глас и участие в ръководните органи на Асамблеята до април. След изтичането на този срок ще се решава дали Русия изобщо да продължи да членува в тази организация.

За възможността Русия да напусне ПАСЕ заяви днес председателят на Държавната дума Сергей Наришкин:

След като руската делегация беше лишена от нейните основни правомощия и най-вече от правото на глас, по нататъшната й работа в тази организация губи всякакъв смисъл. Възможно е след година да бъде разгледан и въпросът да продължи ли Русия своето членство в ПАСЕ
, добави Наришкин.

Подобно е мнението и сред членовете на горната камара на руския парламент - Съвета на федерацията. Според председателя на комисията по конституционно законодателство Андрей Клишас Русия трябва да прекрати всякакво сътрудничество с тази по думите му „стремително губеща своя авторитет организация на европейските бюрократи”. Председателят на външнополитическата комисия в Руската държавна дума Алексей Пушков определи решението като "неадекватно". По думите му, то нанася много сериозен удар по общоевропейския междупарламентарен диалог.

Пресата тук припомня по този повод, че Русия е един от основните донори за ПАСЕ с годишна вноска от 28 милиона евро.


Организацията отправи призив за изтегляне на руските войски от територията на Украйна и за освобождаване на пилота от украинските ВВС Надя Савченко, пленена от сепаратистите в Източна Украйна и откарана в затвор в Русия. Савченко, която символично беше избрана за депутат в Украйна през октомври, официално е част от 12-членната делегация на страната си в ПАСЕ.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44