Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не се лекуват близо половината от хората у нас, които имат нужда от психична грижа

Близо 1/5 от българите някога в живота си са имали психичен проблем. Това е и една от основните причини за най-много загубени работни дни у нас, сочи изследване.

Въпреки тези тревожни данни системата за психична грижа е една от най-нереформираните в целия здравен сектор, а над половината от нуждаещите се не се лекуват. Данните бяха изнесени на конференция за въвеждане на електронни услуги за психично болните у нас.

Според съветника на Световната здравна организация по психично здраве за Европа Мат Мюен България може да ползва позитивния опит на по-напреднали страни, за да въведе нови и модерни услуги за психично болни:

Трябва да ви призная, че вчера посетих две услуги за психична грижа в България и видях огромен контраст. Едната беше болница за психично болни извън София в пълна изолация. Другата беше център за дневни услуги в София, напълно интегриран и предполагащ богат набор от услуги, базирани на потребностите в общността. Мисля, че вашият приоритет трябва да бъде създаването на нов модел на психична грижа, който предлага интергирарни услуги и центрове за психично здраве в общността, болници, но и други услуги чрез електронно здравеопазване.

Още по темата чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44