Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнуват богословските учебни заведения

Снимка: БГНЕС
Всяка година на 30-и януари Българската православна църква прославя в един ден големите апологети на Христовата вяра – Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст. Този ден е определен за празник на православните университети, духовни академии, висши духовни училища, богословски школи и факултети.

На същия ден Българската православна църква прославя и светия благоверен цар Петър Български. По този повод днес в Академичния параклис на Богословския факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски" Негово високопреосвещенство митрополитът за САЩ, Канада и Австралия Йосиф ще отслужи Света литургия заедно с отец Ангел Ангелов, протосингел на Софийската света митрополия и свещеници от столични православни храмове.

Любопитна подробност е, че ръководителят на Българската православна църква патриарх Неофит е последният ректор на Духовната академия в София в началото на 90-те години, след което става и първи декан на Богословския факултет след завръщането му в състава на Софийския университет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44