Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Серджо Матарела е новият президент на Италия

| обновено на 31.01.15 в 14:57
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият президент на Италия е Серджо Матарела. Той бе избран от парламента  на четвъртия вот с кворум от 505 гласа. С това той стана 12-тия президент на Италия.

Изборът на Матарела бе посрещнат с дълги аплодисменте от целия парламент. Успя тактиката на управляващите демократи, които гласуваха на първите три вота с бяла бюлетина с цел да има четвърти вот изискващ само половината от гласовете плюс един, или 505, за техния кандидат. Те бяха подкрепени от „Нова дясноцентристка партия”, християндемократите и други по-малки партии от различните политически пространства, с което Серджо Матарела получи 665 гласа от общо 995 присъстващи парламентарни  избиратели.

Роден е в Палермо преди 74 години. Син е на Бернардо - министър и депутат през 50-те и 60-те години на 20-ти век. Серджо Матарела е конституционен съдия и бивш вицепремиер в правителството на Масимо Далема и бивш министър на отбраната, образованието и връзки с парламента през 80-те и 90-те години. Политическият му опит по семейна традиция започва от християндемократите, за да премине във времето в лявото политическо пространство. Брат му Пиерсанти бе губернатор на Сицилия и убит от „Коза Ностра”. Серджо Матарела е автор на избирателния закон ползван на политическите избори през 90-те и 2001-ва година. Известен е с това, че не обича камери и микрофони, говори тихо, благоразумен  и спокоен човек.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44