Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедствено положение е обявено в община Смолян и община Дългопол, област Варна

В Кърджалийско без ток са 26 населени места

| обновено на 01.02.15 в 16:23
Снимка: Радостина Чернокова

В цялата Смолянска област е обявено бедствено положение. Реките в планинската област драстично повишиха нивата си и на места излязоха от коритата си. Наводнени са десетки сгради. Активирани са много свлачища. Има и прекъснати пътища до родопски села. Критична е обстановката в цялата област. Най-тежка е ситуацията в Смолян и Девин, каза областният управител Недялко Славов.

Третокласният път Девин-Кричим е прекъснат поради свлачище, което се разчиства. В село Змеица и Барутин има множество сигнали за наводнени къщи. Язовир Златоград прелива с около 40 сантиметра, както и хвостохранилище Ерма река. Силно повишени са нивата на Върбица и Арда на територията на община Златоград и община Рудозем.

На няколко места река Черна в областния град излезе от корито си. Наводнени са десетки мазета и сгради. Активирани са свлачища, има и откъснати пътища. Мобилизирани са всички институции в града. На помощ са привлечени и военнослужещи от 101-ви Алпийски батальон. Бедстващи хора за момента няма. Рано сутринта хората бяха призовани да махнат автомобилите си от опасните места. Изключително опасно е мястото, където се събират в общо корито реките Черна и Бяла в квартал "Устово" , където през 2005 г. стана голямото наводнение. Вече има отнесен мост, наводниха се и мазетата на блокове покрай реката. 

В Кърджалийско без ток са 26 населени места.  В много райони има свлачища, отнесени настилки, наводнени сгради, заляти мостове.  Реките Арда и Върбица са разширили коритото си. През стената си прелива и микроязовир Македонци. Отворени са 7 от 9-те изпускателни клапи на язовир Студен кладенец. Засега няма бедстващи хора и непроходими пътища.

Няма електрозахранване в Батак и Сърница. Четири екипа отстраняват авариите и се очаква ток да има до края на деня.

В Поморие  ураганният вятър отнесе изцяло покрива на новото читалище. По данни на общината щетите са за над 100 хиляди лева. След спирането на дъжда в Бургаска област проблеми с тока и движението по пътищата възникват основно заради силния ватър, който на пориви достига до над 20 метра в секунда.Репортаж на кор.ни Даниела Костадионаова.

Силният вятър създава проблеми с електрозахранването в Бургас. Без ток е к-с „Славейков“. Частично е спряно захранването в комплексите "Зорница" и "Възраждане", както и в квартал Долно Езерово. Водата, заляла улиците на града след поройния дъжд, постепенно се оттича. Запазва се бедственото положение само в периферните квартали Долно Езерово и Лозово, каза кметът Димитър Николов.

В момента ситуацията е овладяна. Източва се водата от дворовете и 120-те къщи, които са наводнени. От утре сутринта започват комисиите да описват всички щети и ще им бъдат изплатени парите, които се полагат за бедствия и наводнения. В момента най-голяма опасност има от силния вятър в града. Непрекъснато получаваме сигнали за паднали дървета, за паднали рекламни съоръжения.

Обстановката във Варненска област се усложнява, валежите продължават. Бедствено положение е обявено в Дългопол, в община Аврен и в четири села на община Провадия. Голямата община обаче не е застрашена от наводнение. Кметът на община Дългопол Маринка Иванова съобщи, че всички хора от наводнените къщи в общината са евакуирани. Ниските части на общината бяха залети, след като преля яз. "Елешница"  Кметът на Провадия Филчо Филев каза за "Хоризонт" че в областта най-тежко е положението в село Блъсково, където са наводнени 12 къщи. Продължава евакуацията на хора от последната от тях. В Комарево на едно място е скъсана дига, за да се отече реката към нивите, а не в селото.

В община Провадия е преляла река Анадере, най-тежка е ситуацията в село Блъсково, където в момента се евакуират хора, тъй като цялото село е наводнено. Подобна е ситуацията и в село Долище, община Аксаково, но там няма опасност за хората. Бедствено положение е обявено и в Аврен. Повечето кметове в област Варна вземат спешни мерки, за да не се случи най-лошото, каза за БНР областният управител на Варненска област.

Усложнена e обстановката и в Сливенска област, предаде кореспондентът на БНР Щилияна Василева. Проблемите са най-вече в планинската част на региона, където има щети и наводнения, а две села са без ток от вчера. Ураганен вятър е вилнял в събота в Котел, където са паднали дървета, пострадали покриви и бараки, съборени керемиди и водосточни тръби в Крайчанска махала и в двора на болницата за рехабилитация. Материални щети са нанесени и в с. Градец. Скъсани електропроводи оставиха без ток селата Катунище и Раково. Луда Камчия е наводнила приземните етажи на хотелски комплекс в Катунище, който се отводнява от пожарната. Активирано е свлацище при разклона от Котел за с. Жеравна - движението ще бъде ограничено в едната посока. Увеличени подпочвени води в Сливенско причиниха наводнения на частни имоти в селата Стара река, Биково, Жельо войвода и град Твърдица, които също се отводняват. В местността Селището в Сливен е наводнена вила в дерето на река Селишка. Дъждът и вятърът спират, скъсаните електропроводи се поправят, има данни, че обстановката се успокоява.

7 села в Добричко са без вода. Две помпени станции не работят. В други 7 села водоподаването е затруднено и водата е мътна. Екипи на Гражданска защита отводняват 8 имота в Добрич и котелното помещение на детска градина, която беше наводнена и през юни 2014 година. В областта има наводнени земеделски земи и дворове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44