Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снегът в западните щати предизвика затруднения в трафика

Снегът, който продължава да вали повече от 24 часа в района на Чикаго, е около 40-50  сантиметра, но преспите, натрупани от силиния вятър, на места достигат до метър и повече. За 24 часа наваля толкова сняг, колкото за целия януари.

В неделния ден хората предпочетоха да си останат по домовете, други принудително останаха по летищата. На едно от най-натоварените летища в света “О'хеър” бяха отменени около 1300 полета, а за по-малкото “Мидуей” - повече от 300. За целите щати - над  2700.

Почти всички търговски центрове затвориха около обяд поради липса на клиенти. Поради лошото време затвори и зоологическата градина “Брукфилд”, което се случва едва за 5-и път от 81 години. Магистралите и главните улици в Чикаго се разчистват, но продължаващият снеговалеж затруднява работата на снегопочистващата техника. Повече от 50 хиляди прекъсвания на електрозахранването създадоха проблеми на потребителите и енергийния доставчик “Комед”, а други 8500  потребители все още са без ток.

 Днес държавните училища в Чикаго няма да имат учебни занятия, както и някои от университетите, а част от служителите ще останат да работят от домовете си.

Според кмета на Чикаго Рам Емануел и според статистиката този снеговалеж е един от най-големите за града. Метеоролозите предупредиха, че от лошото време в близките дни ще бъдат засегнати около 100 милиона души - почти една трета от населението на Съединените щати. Валежи има от Айова до Охайо, а прогнозата на синоптиците е, че виелицата ще се придвижи на североизток към Детройт и Ню Йорк. Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио предупреди, че в сутрешния час пик пътната обстановка ще бъде тежка, и призова хората по възможност да не пътуват с личните си автомобили.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44